Finns det någon som idag börjar samla på tändsticksetiketter? Idag är ju de flesta tändsticksaskar tillverkade i ett helt stycke styv papp. De vackra, ofta konstnärliga, etiketter som fanns är dock samlarobjekt för många. Även yngre generationer kanske dras till detta samlande för att nostalgiskt blicka tillbaka på en tid de själva aldrig upplevt.

För visst är tändsticksetiketterna ett stycke historia. Som alla samlarföremål har även dessa etiketter en historia att berätta. Jönköping och säkerhetständstickan är begrepp som förknippas med en svunnen svensk industrisaga. Bilderna på etiketterna berättar om allt från historiska händelser till flora och fauna världen över.

Gunnar Axelsson i värmländska Karlstad är en samlare av just tändsticksetiketter. Hans samling är stor. Själv hävdar han att etiketterna bara är ett resultat av den samlargen vi alla bär på. “Jag är född samlare”, säger Axelsson, inte utan stolthet får vi förmoda.

Vill du veta mer om svenska tändsticksetiketter tycker jag du ska kika på Tändsticksmuseets hemsida. Där hittar du mer information om dessa spännande pappersbitar.

På konungadomet.unixploria.net använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du använder för att besöka oss. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.   Jag vill veta mer!