Ett tips för alla vilsna själar i vårt rike är att börja föra dagbok. Att skriva för hand ger struktur och välbehövlig självreflektion.

1. Strukturera dina tankar

Dagböcker hjälper oss att organisera våra tankar och göra dem begripliga. Du kan skriva ned dagliga händelser, tankar och känslor om vissa upplevelser. Genom att använda markörer (färgkoder etc.) i din dagbok kan du dessutom strukturera innehållet för att lättare hitta det du söker vid ett senare tillfälle.

2. Förbättra ditt skrivande

Dagboksskrivande hjälper dig att träna din språkliga förmåga. Om du vill öva eller förbättra ditt skrivande är det bästa du kan göra att just skriva. Det finns dessutom belägg för att det du skriver för hand stimulerar hjärnan på ett bättre sätt än att skriva med digitala verktyg. Att din handstil dessutom kan bli vackrare är en extra bonus.

3. Planera och uppnå dina mål

En dagbok kan med fördel användas för att skriva ned dina planer, projekt och mål. Genom att skriva ner dem i en dagbok kan du enkelt se dina framsteg och få motivation till att fortsätta fokusera på nästa delmål. Personligen använder jag min Filofax till att planera saker jag behöver göra, både yrkesmässigt och privat. Det är ett utmärkt sätt att få koll på både tankar, projekt och ekonomi.

4. Skriv ned idéer när du vill

Fördelarna med att skriva dagbok är att du kan skriva ned alla dina idéer på ett ställe när som helst och var som helst. Närhelst en idé uppkommer kan du skriva den i din dagbok. Du är inte beroende av digitala distraktioner eller nätuppkopplingar; det enda som krävs är din dagbok och en penna.

5. Lindra stress

Att skriva ner dina känslor hjälper dig att minska oro, frustrationer och bekymmer. Att föra över tankar till papper kan hjälpa dig att släppa ut stress som du burit på. Ofta blir tankar klarare om de får vila en dag. Ta en titt på gamla anteckningar. Kanske ser du på problem med nya ögon.

6. Självreflektera

Att föra dagbok är ett bra sätt att hjälpa oss att ta ett steg tillbaka och reflektera över oss själva. Vi kan reflektera över vad vi gjort idag och skriva det i vår dagbok. Ett bra tips är att avsluta varje dag med kvarts skrivande för att summera dagen. Anteckningarna hjälper oss att se tillbaka på våra liv, hur vi har förändrats och vad vi kan göra för att förbättra oss själva.

7. Öka ditt minne

Din hjärna kommer sannolikt att lagra information som du har skrivit ner i din dagbok. Din hjärna kommer att göra starkare kopplingar med den information du har lärt dig efter att du skrev dem i en dagbok. Allt detta göra sammantaget att du enklare minns saker som är betydelsefulla för dig.

8. Inspirera kreativiteten

Att skriva en dagbok är ett bra sätt att släppa loss din kreativitet. Alla har en potential att vara kreativa, även om vi inte har upptäckt det ännu. Din dagbok är det bästa stället att börja utforska din inre kreativitet.

På konungadomet.unixploria.net använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du använder för att besöka oss. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.   Jag vill veta mer!