raknesticka

Räknestickor var det man använde för att förenkla matematiska beräkningar innan miniräknarna såg dagens ljus. Faktum är att räknestickor möjligen kan ses som en slags mekanisk föregångare till dagens miniräknare. Nu är väl snart också miniräknarna ett minne blott, eftersom de med fördel ersätts av mobiltelefonen eller handdatorn.

Räknestickor finns i en mängd olika utföranden. Allt efter användningsområde ser stickorna olika ut. Ibland rör det sig inte ens om linjalliknande ”stickor”, utan finns i alla möjliga former.

När såg då den första räknestickan dagens ljus? Någon gång under 1620-talet antar man att den första stickan användes. Uppfinnaren var en engelsk matematiker vid namn William Oughtred (1574-1660).

Besök Collector’s Weekly för en utförlig artikel i detta udda samlarområde. Ett annat tips är att besöka International slide rule museum, där du hittar all tänkbar information om räknestickor.

På konungadomet.unixploria.net använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du använder för att besöka oss. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.   Jag vill veta mer!