Ångpunk  – eller steampunk – är en kultur som blir större och större. Ångpunk utgår från den viktorianska eran. Ånglok, industriella revolutionen och vetenskap är grundbultar i ångpunkens ideologi. Men det stannar inte vid historisk fascination, nej det går längre än så. Man föreställer sig tiden så som man önskar att den såg ut, sen lägger man till tidens förkärlek för en slags industriell estetik och skapar en hel livsstill utifrån detta. I mångt och mycket är ångpunken en reaktion på vårt överteknologiska samhälle. Man vill ha teknik, men teknik som går att förstå, teknik som är handgriplig. Ångpunken är allt detta och mycket mer.

Vad har då allt detta med samlande att göra, undrar du? Tja, svaret på den enkla frågan är att ångpunk föutsätter skapande, som i sin tur har sin grund i samlandet. Utan prylar till nya projekt inget skapande. Dessutom tycker jag helt enkelt att detta är bland det häftigaste jag sett på länge!

På konungadomet.unixploria.net använder vi kakor. Kakor är små textfiler som lagras på den enhet du använder för att besöka oss. Textfilen som skickas är inte skadlig och innehåller ingen programkod.   Jag vill veta mer!